Expoziții


Pe 24 februarie românii sărbătoresc Dragobetele. Respectând acest obicei străvechi, la Muzeul Municipal de Istorie „Petre Voievozeanu” din Roșiorii de Vede a fost vernisată expoziția de obiecte decorative „Dragobetele – tradiţii şi meşteşuguri”. Pe simeze s-au aflat lucrări realizate de Valentina Dobre, Cornelia Bucur, Liliana Băltoiu, Ingrid Albu, Roberta Martin, Monica Popescu, Stela Tiulescu, Flori Tudoran.
Ziua lui Dragobete, zeul tineretii, al veseliei si al iubirii are origini stravechi.
Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci și transformat ulterior într-un protector al tinerilor și patron al iubirii. Dragobete (numit și „Cap de primavara”, „Navalnicul” sau „Logodnicul Păsărilor”) este fiul babei Dochia. Dragobete a ramas până în ziua de astăzi ca simbolul suprem al dragostei autohtone.
În vremurile trecute în această zi de mare sărbătoare, tinerii îmbracați în straie frumoase, cuvincioase obișnuiau să se strângă în păduri și să culeagă în buchețele cele dintâi flori ale primăverii.
La ceasul prânzului, fetele porneau în fugă către sat, iar baieții le fugăreau, încercând să le prindă și să le dea un sărutat. Dacă baiatul îi era drag fetei, aceasta se lăsa prinsă, ulterior având loc și sărutul considerat echivalent al logodnei și al începutului iubirii între cei doi. Înspre seara, logodna urma să fie anunțată comunității satului și membrilor familiei.
Cei care participau la sărbatoare, respectând tradiția, erau considerați a fi binecuvântați în acel an. Ei vor avea parte de belșug, fiind feriți în schimb de boli și febră. Conform anumitor superstiții din bătrâni, cei care nu sărbătoreau această zi erau pedepsiți să nu poată iubi în acel an. Acest obicei a dat naștere celebrei strigături sau amenințări glumețe „Dragobetele sărută fetele !”.