Aleea A Carpaţi


  Pe partea stângă a străzii Carpaţilor, între casele individuale ( după numărul 43) şi blocul 311 se deschide o mică alee pe care se află două locuinţe.

Iniţial ( în anii 50 ai secolului al XIX-lea) această stradă  era de fapt o fundătură ce începea din Calea Carpaţilor şi se oprea într-un loc viran. În prezent strada aceasta face legătura între Calea Carpaţilor şi aleile  blocurilor  din zona denumită „Sănătăţii”.

Atât lungimea cât şi lăţimea acestui drum sunt de dimensiuni reduse. Lungimea este de doar 4,5 m,  iar lăţimea nu depăşeşte 3,5 m.

În  cursul vremurilor aleea a mai avut numele de Aleea A Tolbuhin, întrucât la înfiinţarea ei Calea Carpaţilor  a purtat numele generalului sovietic despre care am scris mai sus.

Numele ofiţerului sovietic a fost schimbat  la această alee odată cu cel al străzii la care este racordată, în anul 1964, după ce Partidul Muncitoresc Român adoptă „Declaraţia din aprilie” prin care partidul şi România îşi manifestă independenţă faţă de Partidul Comunist al Uniunii Sovietice.

Deşi nu a fost niciodată o stradă mare, Aleea A Carpaţi a fost şi ea modificată prin exproprierea stabilită conform Decretului Consiliului de Stat nr. 510 din 20.XII.1972, la terenul imobilului  de la nr. 2, pentru construcţia blocurilor de locuinţe învecinate.

Această arteră de circulaţie este încadrată în categoria a IV-a de străzi întrucât ea este folosită doar de cei care locuiesc aici şi în foarte mică măsură de roşiorenii ce-şi au domiciliul în blocurile din zona „Sănătăţii” şi doresc să ajungă în Calea Carpaţilor.

 

Reclame