Strada Alexandru Depărăţeanu


Această stradă amplasată în zona  sud-vestică a municipiului este una dintre cele mai vechi străzi roşiorene şi se numără printre cele cărora nu li s-a schimbat numele în secolul al XX-lea.

Numele pe care îl poartă a fost atribuit încă din secolul al XIX-lea pentru a ne reaminti de poetul, dramaturgul şi traducătorul născut la Roşiorii de Vede în anul 1831 (m.1865) . Alexandru Depărăţeanu s-a remarcat şi ca personalitate politică a vremii. În anul 1860 el devine subprefect la Plasa Târgului (cu reşedinţa la Roşiorii de Vede), iar la 15 noiembrie 1864 este ales deputat de Teleorman la Camera Legislativă.

Strada cu o  lungime de 200 m  şi o lăţime de 10 m  începe din Bulevardul Sfânta Vineri, merge pe direcţia  vest-est şi se termină în Bulevardul Comercial.

La intersecţia cu strada Cloşca este amenajat un mic spaţiu verde (200 mp) pe locul unde se află ruinele fundaţiei bisericii Sfântul Nicolae construită la 1780.

În cimitirul ce a aparţinut bisericii s-au găsit dovezi ale locuirii umane din secolul al XV-lea, ceea ce confirmă plasarea oraşului feudal în spaţiul cuprins între biserica Sf. Spiridon şi biserica Sf.Nicolae.

Strada a suferit unele modificări în baza Decretului Consiliului de Stat nr. 20 din 1974 prin care s-au expropriat terenuri de la nr. 1 şi nr. 9 pe care s-a construit un depozit de  mobilă aparţinând fostei Întreprinderi Comerciale de Stat Teleorman.

Reclame