Strada Badea Cârțan


Strada Badea Cârțan este o stradă mică, amplasată în zona centrală a oraşului. În secolul al XIX-lea şi prima parte a secolului al XX-lea ea s-a numit Strada Mijeştilor, după o familie de notabili ai oraşului ce a locuit aici. Chiar şi în anul 1931 printre cei 18 membri ai Consiliului Comunal al Urbei Roşiorii de Vede regăsim un membru al acestei familii, pe domnul Al.Dumitrescu – Mija.
După anul 1950 strada a purtat numele scriitorului Alexandru Sahia (1908-1937) întrucât acesta a fost un prozator de factură socialistă ce a publicat prima carte din România despre Uniunea Sovietică (1935). Deşi la atribuirea numelui de Alexandru Sahia la această stradă s-a ţinut cont doar de relaţia cu Uniunea Sovietică, trebuie să menţionăm că acest om de cultură a fost recunoscut mai ales ca pionier al filmului documentar românesc.
Numele actual a fost atribuit acestei străzi prin Decizia nr. 102 din 05 aprilie 1991 a Prefecturii Judeţului Teleorman, la cererea Primăriei din Roşiorii de Vede. Badea Cârţan (1849-1911) a fost un luptător pentru eliberarea naţională a românilor din Transilvania. În septembrie 1877 el s-a instruit la Roşiorii de Vede ca voluntar pentru a participa la Războiul de Independenţă ( 1877 – 1878).
Începutul străzii este la intersecţia cu str. Dogeanu Nicolae lt., iar sfârşitul la str. Oituz. Ea urmează direcţia sud vest – nord est. Strada are lungimea de 170 m şi lăţimea, măsurată între gardurile celor 11 case, de 11,7 m.
(sursa: Străzile din Roșiorii de Vede, autor Eugen Ovidiu Vlad)