Strada Belitori


Strada Belitori apare la mijlocul secolului al XIX-lea prin stabilirea pe terenurile libere de la marginea oraşului Roşiorii de Vede a unor locuitori ai satului Belitori (azi comuna Troianu).

Şi această stradă este  dintre acelea cărora nu le-a fost schimbat numele, probabil de la înfiinţare.

Plăcuţele de  identificare amplasate pe stradă conţin  numele strada Belitori, dar numele vechi şi, consider eu, cel corect este cel de Strada Belitorilor pentru că astfel se precizează cine a înfiinţat-o şi, în acelaşi timp, ne spune unde vom ajunge dacă îi urmăm traseul.

Începutul acestei străzi, amplasată în extremitatea sudică a municipiului, se află în Calea Dunării. După un parcurs de 800 m  pe direcţia nord est – sud vest  strada se termină la limita municipiului prin intersectarea  cu Drumul Naţional nr. 65 A Piteşti – Roşiorii de Vede – Turnu Măgurele. De altfel, strada este continuarea în oraş, împreună cu strada Mihail Kogălniceanu şi Calea Dunării, a acestui drum de interes naţional.

Lăţimea străzii este de 16 m din care partea carosabilă, acoperită cu beton asfaltic pe suport de piatră concasată, este de 6, 4 m.

La numărul 19 se aflA un  stabiliment industrial cunoscut sub numele de Fabrica de Mezeluri.  Aceasta a fost înfiinţată în anul 1950 sub numele de Fabrica de Prelucrare a Cărnii, prin naţionalizarea „Fabricii Progresul” ce a aparţinut  lui N. Gavazu şi comp.

Podul de beton care asigură  traversarea râului Bratcov a fost reconstruit din beton în anul 1926. El se află la 39,394 km de Turnu Măgurele.

Urmând această stradă, pe drumul naţional  către Turnu Măgurele, după circa 2,5 km  vom găsi, pe partea stângă, o cetate de pământ din epoca  feudală, cunoscută sub numele de „Cetatea  Cazacilor”. Acest obiectiv  arheologic  este înscris pe lista naţională a monumentelor istorice la poziţia 35. A.045. În dreptul acestei cetăţi  notabilităţile locale au întâmpinat pe M.S.Regele Carol, care în iarna 1877/1878, revenind de pe frontul din Bulgaria a poposit în Roşiorii de Vede pentru o zi şi o noapte.

(sursa: Străzile din Roșiorii de Vede, autor Eugen Ovidiu Vlad)