Strada Iordan Băluță


Începutul străzii este la intersecţia  cu strada lt.  Bălăcescu şi după un parcurs de 120 m,  pe direcţia nord-sud se  sfârşeşte la întâlnirea cu strada Constantin Dobrogeanu Ghera. Lăţimea  străzii este de 12 m  din care partea carosabilă ocupă  6,3  m.

La sfârşitul secolului al XIX-lea drumul acesta s-a numit Strada Curcubeului, un nume foarte frumos care desemnează un fenomen optic datorat dispersiei luminii solare prin particulele de apă aflate în  atmosferă. În general atunci când ceva se compară cu curcubeul se sugerează o imagine realizată prin culori foarte plăcute.

Din deceniul al treilea al secolului al XX-lea strada primeşte numele de Iordan Băluţă – erou roşiorean căzut în bătăliile purtate de România în primul război mondial   ( 1916-1918). De altfel, la începutul  mileniului  al treilea pe această stradă  locuiesc urmaşii soldatului plecat pe front de aici. În plus, e bine să se ştie că familia Băluţă este una dintre cele mai vechi din Roşiorii de Vede, ceea ce  explică de ce o întreagă zonă a oraşului a fost cunoscută timp de un secol sub numele de „Băluţeşti”.

(sursa: Străzile din Roșiorii de Vede, autor Eugen Ovidiu Vlad)

Reclame